Cas-Per Pdks Programı / Personel Takip Sistemi
Personele dağıtılan kimlik kartları yada parmak izi yüz tanıma cihazarında verilen ID numaraları kullanılarak belirli lokasyonlara yerleştirilen okuyucu cihazlar aracılığı ile personel giriş çıkış hareketlerinin tümünün kontrol ve takibinin yapılmasıdır.
Bu hakeretlerin Firmanın çalışma prensiplerine göre parametrik olarak ayarlanmasına imkan veren Lidertek PDKS sistemi modüler yapısı ile ihtiyaçlarınızı karşılayan entegre bir yapı oluşturmanızı sağlar.
Pdks Sistemi nasıl çalışır?
Sistem, ana personel giriş çıkış noktalarına kurulacak bir veri toplama terminali ve üzerinde çalışan bilgi toplama yazılımı ile bu terminale bağlı bir PC üzerinde çalışan ve toplanan bilgileri değerlendirerek bordroya esas teşkil eden puantaj değerlerini hesaplayan Lidertek PDKS yazılımı ve Proximity Mifare ,HID gibi temassız kart okuyucudan oluşmaktadır.Personel kimlik kartları, her personel için ayrı bir numara ve şirketin istediği bilgileri içeren barkod ve grafiklerden oluşur. Kartın içerdiği numara Lidertek PDKS yazılımında personel sicil numarası ile ilişkilendirilir. Bu kartların giriş-çıkış anında personel tarafından kart okuyucu terminallere okutulmasıyla hareketler terminaller üzerinde toplanır.Terminaller üzerinde toplanan bilgiler On-line ya da Off-line olarak Cas-Per PDKS programına aktarılır. Terminaldeki bilgilerin PC’ ye aktarımı esnasında elektrik kesintisi olsa dahi terminal ve PC üzerinde haberleşmeyi sağlayan iletişim protokolü sayesinde veri kaybı yaşanmaz. Giriş-çıkış bilgileri PC üzerindeki Cas-Per PDKS programına aktarıldıktan sonra değerlendirme programı devreye girer. Program şirketin çalışma prensipleri ve vardiya yapısına göre, personel hareketlerini değerlendirerek bordroya temel teşkil edecek puantaj bilgilerini hesaplar, her düzey kullanıcı için analiz ve istatiksel raporlar üretir. Eğer istenirse puantaj bilgilerini işletmenin kullandığı bordro programına otomatik olarak transfer eder.
Personel Bilgileri
Her personel için sicil no bazında takip edilen bir bilgi kartonu açılır. Bu bölümde insan kaynakları ürününün temel yapısını oluşturan çalışma,izin,kimlik,kişisel,adre,eğitim,giysi,ücret,düşünceler vb. benzer birçok bilgiler detaylı olarak takip edilir. Kişinin eski çalışma saatleri arşivlenerek saklanabilir, istenildiğinde kullanılabilir. Kadro ,meslek eğitim departman gibi bilgilerin bir kodlama sistemi altında takip edilmesi sayesinde firmada çalışan personel hakkında her türlü istatistiki bilgi alınabilir.
Çalışma Türleri
Bu alan firmanın bordroda kullandığı esas başlıkların yani örnek olarak normal çalışma ,devamsızlık,fazla mesai,yıllık izin vb. birçok tanımlamanın sınırsız bir şekilde yapıldığı ve o tanımlamalarında birbirleri arasında dağılımların yapıldığı bölümdür. Puantaj hesaplaması sonrası çıkacak küsurlu rakamların Örnek: 00:41 – 05:43 – 01:14 gibi aşağı yada yukarı yuvarlama işlemine tabi olup olmadığının tanımlamasının yapıldığı alandır. Tanımlamalar esnasında bu kısmın özellikle doğru girilmesi gerekmektedir.